You are currently viewing Tudtad, hogy minden teliholdnak saját neve van?

Tudtad, hogy minden teliholdnak saját neve van?

Honnan ered a telihold elnevezése?

Kevesen tudják, de minden teliholdnak saját neve van.

A telihold elnevezései az őshonos indiánoktól erednek. Ők adtak nevet a teliholdnak, mivel évszázadokon át figyelték a különböző teliholdhoz kapcsolódó változásokat. A történések és a feljegyzések alapján minden holdtölte és a hozzá kapcsolódó hónap nevet kapott.

Januárban – az év első teliholdja a Farkas telihold nevet kapta, mivel a tél közepén a legnagyobb hidegben farkas falkák gyülekeztek az indián törzsek lakóhelye köré. Van ahol jég holdnak vagy öregholdnak nevezik a januári teliholdat. A kelták például teljes holdnak hívják.

A februári teliholdat az indiánok Havas holdnak nevezték, de helyenként a Csont Hold elnevezést is használták. Nem csoda, hiszen ekkor hullt a legtöbb hó, és ez volt az év legnehezebb időszaka vadászat szempontjából. Az indiánokkal ellentétben a kínaiak a februári teliholdat bimbózó holdnak nevezik.

A márciusi telihold neve a Ragyogó hold vagy Férges hold. Mindkét elnevezés elterjedt. A férges hold elnevezést pozitív értelemben használták, és ez a tavasz eljövetelét jelentette, hiszen megfigyelték, hogy a giliszták, bogarak ekkor kezdtek előjönni, előcsalogatva ezzel a madárvilágot. Európában böjt holdnak nevezik a márciusi teliholdat, a kínaiak pedig álmos holdnak.

Az áprilisi telihold a Rózsaszín hold elnevezést kapta, ezt használták leggyakrabban, utalva a növények és a természet ébredésére. Sok helyen termő holdnak, ébredés holdjának, tojás holdnak is nevezik.

A telihold és újhold időpontokon kívül fontosak még a tízmilliószoros napok!
Nézd meg őket itt!

A májusi telihold a Virág Hold elnevezést kapta, de ültető és zöld levelek holdjának is hívják. Utalva ezekkel a kifejezésekkel a gyönyörű virágba és zöldbe borult májusra.

A júniusi telihold neve Eper hold, Európában Rózsa holdnak nevezik, utalva ezzel a nyár színeire is.

A júliusi teliholdnak is több gyakori elnevezése van. Egyik a Szarvasbika hold, hiszen ekkor figyelték meg az agancsok növekedését, másik a Vihar Hold, az időjárás miatt.

Az augusztusi telihold több helyen az Arató hold nevet viseli, az ősi indiánoknál a szeptemberi telihold kapta ezt a nevet. Ők az augusztusit inkább Vörös holdnak vagy Gabona holdnak nevezik.

A szeptemberi telihold az Aratás holdja. Az ősi indiánok az aratást inkább az őszi nap-éj egyenlőséghez kapcsolták. Fontos, tudni, hogy megfigyelték azt is, hogy mennyire erős a telihold, mennyire jól világít éjszaka, és eszerint cselekedtek.

Az októberi telihold a Vérhold nevet vagy a Szüreti Hold nevet viseli a legtöbb helyen. A vér hold a vadászszezonra utal.

A novemberi teliholdat Hód teliholdnak nevezték, fagyos holdnak is, hiszen eljött az ideje, hogy a fagy beállta előtt hódprímet gyűjtsenek.

A decemberi telihold a Hideg vagy Fagyos hold nevet viseli, az időjárás miatt, de gyakran a hosszú éjszaka holdjának is hívták, hiszen a nappalok ebben a hónapban a legrövidebbek.

A Kék hold elnevezést pedig a 13. telihold viseli, amire csak pár évente, nagyon ritkán van példa.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kérj jóslást kollégáinktól, akik azt is elmondják, mit üzen neked a telihold!